Een miskend genie

By Geert, 4 January, 2011

Neen, dit keer slaat de titel niet op mezelf. Alhoewel... Ik moet toegeven dat ik miskend geniaal ben in het op het laatste moment toch beslissen om bepaalde zaken niet te doen. Een voorbeeld hiervan geven zou mijn eventuele kansen op eeuwige roem serieus hypothekeren, dus laat ik het hierbij. Maar genoeg over mezelf.


Alan Turing, een echt genie!


Vandaag dus even niet over Mozart, Einstein, Da Vinci, Shakespeare of Newton. Die hebben allen hun plaatsje in het genieënclubje al ruimschoots verdiend. Een man die serieus meer moeite heeft gehad om deze status (postuum) bevestigd te zien is de Britse wiskundige Alan Turing, mijn favoriete wiskundige.

Zijn palmares is gigantisch. Niet alleen heeft hij gedurende de Tweede Wereldoorlog de beruchte Duitse Enigma-code gekraakt en daarmee misschien wel de afloop van deze wereldbrand mee helpen bepalen, bovendien lag hij ook nog aan de basis van de moderne computerwetenschappen.

Misschien wel zijn meest gekende creatie is de Turing-machine en de daarvan afgeleide Turing-test. Deze laatste probeert een antwoord te geven op de vraag "Kunnen machines denken?". Breng een menselijke ondervrager in verbinding met een machine via een eenvoudige gebruikersinterface waardoor typische machinekenmerken, zoals een draaiende ventilator of een nogal mechanisch uiterlijk, worden verborgen. Tegenwoordig heb je hiervan een mooi voorbeeld: het chatten via het net. Als nu de gebruiker niet meer kan aantonen dat hij met een machine aan het praten is, dan zegt Turing dat de machine de slaagt in de Turing-test. Tot nog toe heeft geen enkele machine die ultieme test kunnen overleven. Jaarlijks wordt via de Loebner Prize nagegaan of er ondertussen al zo een machine is ontwikkeld.


Read Dilbert and you know it is true!


Misschien nog treffender is hoe Turing voor zijn genialiteit werd beloond. In 1952 werd hij gearresteerd omwille van homoseksuele handelingen en veroordeeld tot een chemische castratie. Als gevolg van deze hormonenbehandeling kreeg hij borsten. Schone cadeau is dat! Twee jaar later pleegde deze getormenteerde ziel dan ook zelfmoord door in een met cyanide vergiftigde appel te bijten. Als er al ooit een top 10 van meest dramatische zelfmoorden zou bestaan dat staat het einde van Turing allicht op de eerste plaats. Het is trouwens een fel bestreden gerucht dat het Apple-logo zou afgeleid zijn van Turing's zelfmoord.

Het zou nog tot 2009 duren alvorens de Britse regering, bij monde van premier Gordon Brown, formeel Turing in eer herstelde. Maar nog steeds te vaak wordt deze held schromelijk over het hoofd gezien.

Daarom stel ik voor om het voorbeeld van Scott Adams te volgen en de uitroep "Stop failing the Turing-test!" tot een wereldwijde strijdkreet van de logica te maken. Dus vanaf vandaag, wanneer je baas je bijvoorbeeld voor de zoveelste keer met hapklare platitudes om de oren slaat, heb je steeds de meest gevatte repliek bij de hand.

Comments