Ik zie mijzelf als iemand die verwijten snel kan relativeren. Noemt men mij een "vuile homo", dan zie ik hierin slechts een misvatting in tijd. Inderdaad, als ik een paar uur in de tuin heb gewerkt, kan ik niet tegenspreken dat ik er wel een beetje vuil uitzien. De term vuile homo is dan zeker van toepassing. Dat ik op het moment van bovenstaande verwijzing meestal niet uit een tuin kom gestapt, lijkt mij maar een detail. Refereert men naar mij als "die klootzak", dan kan ik dit ten zeerste appreciëren als een mooie toepassing van pars pro toto, een naar mijn mening zeer onderschatte stijlvorm.
Ik moet er wel bij vermelden dat er enkele uitzonderingen zijn. Men krijgt mij zo bijvoorbeeld helemaal over mijn paard getild als beweerd wordt dat ik een "Son of a Reynders" ben. Maar helemaal bovenaan mijn lijstje van onacceptabele verwijten staat zonder twijfel... even slikken... Vlaams-nationalist.
[Geert pauzeert nu even om zijn mond uit te wassen]
Je begrijpt hopelijk wel dat ik mij niet zo super voelde toen een goeie vriend vaststelde dat "hij niet wist dat ik zo een Vlaams-nationalist
[Geert frot weerom een stuk zeep in zijn mond]
was".
Hoe kwam die vriend op zo een illuster idee? Wel, eenvoudig: hij had zojuist mijn post Pour les Flamands la même chose gelezen en daardoor was er een vermoeden ontstaan over mijn politieke voorkeur. In die post haalde ik uit naar het pathetisch gebrek aan beheersing van de Vlaamse taal bij de Media Markt in Sint-Lambrechts-Woluwe.
Als er nu al iets Vlaams-nationalistisch
[Geert begint die zeepsmaak nu echt wel beu te worden]
in mijn lijf zit, dat zit het in mijn teennagels en die heb ik zojuist geknipt. Dus neen, neen, driewerf neen, die post was geen politiek pamflet! Onder geen enkel beding kan ik mijn frustraties over taalbeheersing klasseren onder de noemer politiek.
Het niet tewerkstellen van competente mensen in een winkel is volgens mij een puur commerciële materie. Iedere winkelier in België heeft het recht om zijn potentiële klanten aan te spreken in de taal die men verkiest. Als het voor Media Markt niet belangrijk is dat de Vlaamse klanten goed behandeld worden, dan is dat nu eenmaal zo. Maar evengoed heeft elke klant in België het recht om te weigeren zijn aankopen in een bepaalde winkel te doen. Of weg te lopen uit een winkel waar men hem niet correct behandelt. Dat heet vrijheid.
En daar zit vaak ook het probleem. De bescheidenheid van de Vlaming indachtig, zullen wij eerder geneigd zijn om ons schoolfrans boven te halen, dan gewoon op te stappen. Het is verbazend hoeveel Vlamingen, mezelf incluis, er daar in die Media Markt ronddolen op zoek naar enig begrip. Mochten wij massaal al die monolinguistische winkels links laten liggen, dan zou er al heel wat verbeteren. Maar helaas. Dat zit nu juist in onze aard.
Het is dan ook des te cynischer dat diezelfde schuchtere Vlaming dubbel zo luid naar de politiek roept om zijn taalprobleem op te lossen. Een probleem dat in essentie niet op te lossen is door de politiek, verdekke! Politici zullen het menselijke gedrag eens gaan bijsturen zekers, he he. Laat ons niet lachen. Ze mogen al tevreden zijn als de heren in de Wetstraat de sociale en economische realiteit kunnen bijbenen. En als dan bovendien nog eens paar kwaadaardige populisten deze taaldiscussie gaan mixen met een monsterluchtbel als Brussel-Halle-Vilvoorde, dan is het hek helemaal van de dam! De huidige politieke impasse is daar hét schoolvoorbeeld van.
Neen, politiek moet zich bezighouden met zaken die écht belangrijk zijn: werk, verkeer, klimaat, sociale zekerheid,... Keuzes genoeg! En dat Vlaams nationalisme?
[Blub, blub, mompel mompel]
Komaan, mannen. Wij leven in een Europese... wat zeg ik... universele context. De tijd van kleinburgerlijk van-mijn-erf gedrag is al lang gepasseerd! De wereld is aan de grote kindjes, hé.
Elio en Bartje zouden dus maar beter stoppen met spelen en solliciteren voor een job in de Media Markt. Het schijnt dat ze daar in Sint-Lambrechts-Woluwe nog wel een vacature hebben. Nederlands is een plus, dus allebei maken een kans.
Comments