Over sterilisatie en castratie

By Geert, 21 August, 2010

Er kunnen niet genoeg wetten zijn! Daarom juich ik ook volmondig het nieuwe initiatief toe van onze grote leiders: Alle katten steriliseren en registreren. De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid werkt aan een plan om alle katten in ons land te identificeren, registreren en steriliseren.

Stap 1: Identificatie

Het heeft vier poten, een in verhouding vrij lange staart, snorharen en het zegt miauw als je er tegen trapt. Neen, identificatie lijkt mij niet echt een groot probleem te zijn.


Lief klein poesje...
Alhoewel?
In 2008 telde ons land 1 974 000 gedomesticeerde katten (bron: FOD Economie). Er zitten er nog eens 36 796 in de dierenasielen. Het aantal loslopende zwerfkatten is onbekend, maar laten we een conservatieve schatting maken van 200 000. In totaal spreken we hier dus van ruim 2 miljoen katten. De gemiddelde leeftijd van een kat is ongeveer 10 jaar, dus als je gedurende die tijd alle pasgeboren katjes wil identificeren, dan passeren er per jaar 200 000 katten de revue, uitgaande van een constante populatie*. Vier poten plus een staart, brengt ons tot 1 miljoen poten en staarten tellen en 200 000 keer trappen per jaar. Moet lukken met een paar duizend extra PWA'ers.

Stap 2: Sterilisatie

Nu kan je niet alle katten steriliseren, juist omdat er ook katers zijn. Katers, die castreer je. Katinnen, die steriliseer je. Maar ja, dat is nu echt een detail. Je kan immers moeilijk verwachten van een woordvoerder van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid dat hij met kennis van zaken spreekt.

De gemiddelde prijs voor de sterilisatie van een kattin bedraagt €90 en voor de castratie van een kater €47. Stel dat er evenveel kattinnen als katers zijn, dan kost sterilisatie/castratie per jaar een kleine 14 miljoen euro. Dat is exact het bedrag van de verkiezingscampagne van alle Vlaamse partijen te samen. Peanuts, dus.

Alles is natuurlijk relatief. Een volledig gratuite vergelijking: de Vlaamse Regering heeft beslist om het nijpend tekort in de kinderopvang te verhelpen met een investering van 5 miljoen euro. Mooi in verhouding, dus.

Stap 3: Registratie

Uiteraard, als je wil weten welke kat nog moet geknipt worden, dan moet je ze registreren. Met een kattenpaspoort als het ware. Dat heeft alleen maar voordelen.

Alhoewel?

Die wachtlijnen bij het stadhuis zijn nu al zo lang. Stel dat iedereen nog eens zijn kat gaat sturen? Ai. Ai. En al die mensen die eigenlijk hun kat moeten sturen, maar in plaats daarvan gewoon hun kat sturen. Als dit gebeurt, creΓ«er je een serieuze discriminatie. Een ganse reeks katten die maar in het rond liggen te neuken, terwijl die gelegaliseerde poezen enkel gefrustreerd kunnen toezien (en nog niet eens aan hun ballen kunnen likken). Een schande.

Neen, als je voor deze problematiek een voorstel maakt, dan moet het op zijn minst afdwingbaar zijn. Met een kattenpolitie bijvoorbeeld, die deur aan deur gaat om de jonge katjes in het donker te knijpen en te checken of ze wel degelijk een poes zijn geworden. Nog eens 20% overhead op het hogervermeld bedrag. Go girl!!

Maar al bij al is dit zoals gewoonlijk een prima overwogen en doordacht voorstel! Ik stel voor om in dezelfde creatieve flow ook alle muizen en ratten te castreren en steriliseren, en ook alle kakkerlakken, eksters, Vlaams Belang-stemmers, Didier Reynders en waarom ook niet: die andere tuimelaar aan de Belgische kust.

*De redeneerfout hier is dat na het eerste jaar er al 10% minder potentiele kweekkatten zijn, maar dat is een aanname die acceptabel is, juist omwille van het feit dat het in een voetnoot wordt geduid. Voila.

Comments