Zonnecrème

By Geert, 30 June, 2010

Met die hitte kan je het niet vermijden. De temperatuur onder de hersenpan loopt op en voor je het weet begin je weer van die gekke vragen te stellen.

"Wat doen wij hier?" - "Wie zijn wij?" - "Hoe voelt het om in je broek pissen?" - "Passen er echt geen twee vingers in dat neusgat?" - en ga zo maar door.


Trust me on the sun screen...
Het is ook niet zo verwonderlijk dat de Westerse filosofie bij Socrates is begonnen. Ooit al eens tijdens de zomer in Griekenland geweest? Het is daar gewoon pokkeheet. Socrates moet bijna permanent met zijn hersenen in een soort snelkookpan rondgelopen hebben.

Zie hem daar zitten onder zijn olijfboom, diep nadenkend over de zin van het leven, maar vooral over of die schaduw wel voldoende was om niet te verbranden. Inderdaad, in zijn tijd had men al veel uitgevonden, maar nog geen zonnecrème.

Het zou nog een dikke 2000 jaar duren voor ander beroemd Engels filosoof zou beweren: "If I could offer you only one tip for the future, sunscreen would be it. The long term benefits of sunscreen have been proved by scientists whereas the rest of my advice has no basis more reliable than my own meandering experience...". Maar ja, zo ontwikkeld waren ze dus toch nog niet in Athene, zo'n 440 jaar na Christus.

Plots gingen zijn ogen wagenwijd open. Hij sprong op en riep Εύρηκα, ξέρω ότι δεν ξέρω τίποτα!

Vanaf dat moment veranderde het aangezicht van de Westerse filosofie. Spijtig genoeg was dit gebaseerd op een van de eerst geregistreerde paradoxen. Wat Socrates zei was: Eureka, ik weet dat ik niets weet!. Het was juister geweest mocht hij beweert hebben dat hij maar één ding wist, maar ja...

Ik zie het al, ik heb de interesse voor Socrates gewekt. Geen paniek, surf naar wikipedia en daar vind je alles over die goede man. Meer nog, een Nederlandse stem geeft daar, met duidelijke kennis van zaken, een ingesproken introductie. Mocht je vandaag nog niet gelachen hebben, klik dan zeker op die link.

Zin in een intellectuele uitdaging? Wel, bovenstaande tekst bevat op zijn minst 5 feitelijke fouten. Aan jou om ze te vinden... Καλή τύχη!

Comments